Головна

Шкільна бібліотека

Перелік предметів

Англійська мова
Біологія
Географія
Економіка
Інформатика
Історія
Математика
Німецька мова
ОБЖ
Політологія
Право
Природознавство
Психологія і педагогіка
Російська мова
Соціологія
Фізика
Філософія
Французька мова
Українська мова
Хімія

Підручники в PDF


 

Сенсорні системи руху, дотику, температури, болю. Нюхова і смакова сенсорні системи

Рухова сенсорна система забезпечує виконання висококоординованих рухів. Відчуття дотику, температури і болю сприймаються рецепторами, розташованими на поверхні шкіри. Рецептори тиску, температури і болю містяться також у стінках кровоносних судин, внутрішніх органів. Біль — це важливий сигнал тривоги для організму, який примушує миттєво звернути увагу на небезпеку, що загрожує людині.

Види чутливості

Орган сприйняття

Аналізатор

дотик — шкірно-м’язове чуття

слизові оболонки, шкіра

рецептори дотику — нерви — кора великого мозку

нюх — сприйняття запахів речовин (хімічне чуття)

слизова оболонка верх­ньої частини носових ходів

нюхові рецептори — нюховий нерв — нюхова зона кори

смак — сприйняття смакових властивостей речовини

слизова оболонка язика

смакові рецептори — смаковий нерв — смакова зона кори

 

 
© www.SchoolLib.com.ua