Головна

Шкільна бібліотека

Перелік предметів

Англійська мова
Біологія
Географія
Економіка
Інформатика
Історія
Математика
Німецька мова
ОБЖ
Політологія
Право
Природознавство
Психологія і педагогіка
Російська мова
Соціологія
Фізика
Філософія
Французька мова
Українська мова
Хімія

Підручники в PDF


 

Значення травлення. Будова і функції органів травлення, травних залоз

Харчування — неодмінна умова для нормального росту, розвитку й життєдіяльності людського організму.

Травлення — процеси, що забезпечують фізичну і хімічну зміну їжі з подальшим усмоктуванням поживних речовин у кров і лімфу.

До системи органів травлення належать травний канал і травні залози. Травний канал — це порожниста трубка довжиною 8–10 м, що проходить через усе тіло і поділяється на ротову порожнину, глотку, стравохід, шлунок, тонку і товсту кишку.

Травний канал починається ротовою порожниною, що обмежена верх­ньою і нижньою щелепами. У ротовій порожнині їжа куштується, подрібнюється, перетирається й змочується слиною. Механічна переробка їжі здійснюється за допомогою зубів і язика. У дорослої людини 32 зуби: по 4 плескатих різці, по 2 загострених ікла, по 2 малих і 6 великих кутніх зубів на верхніх і нижніх щелепах. Будова і форма зубів залежить від функцій, які вони виконують. Кожен зуб складається з кореня, шийки та коронки. Зовні коронка вкрита твердою зубною емаллю, під якою знаходиться дентин. Усередині зуба є пульпа, заповнена сполучною тканиною, судинами і нервами.

У ротовій порожнині міститься периферична частина смакового аналізатора — язик. Це рухомий м’язовий орган, покритий епітелієм. Язик бере участь у механічній обробці їжі, перемішуванні її під час пережовування та проштовхуванні у глотку під час ковтання, яке здійснюється рефлекторно. Язик — орган мовлення. У ротову порожнину відкриваються три пари великих слинних залоз, а також численні дрібні залози. Слинні залози виділяють секрет — слину —рефлекторно. Вона обволікає їжу під час пережовування, сприяє формуванню харчової кашки; полегшує ковтання та проходження кашки у стравохід. У слині людини є також ферменти, які розщеплюють складні вуглеводи на простіші. Слина має слабколужну реакцію. У ній міститься особлива знезаражуюча речовина — лізоцим.

З ротової порожнини їжа потрапляє в глотку, а потім у стравохід —вузьку вертикальну трубку, по якій просування харчової кашки відбувається внаслідок хвилеподібних скорочень його стінок. Стравохід переходить у шлунок. Шлунок — розширений відділ травного тракту, об’ємом до 3 л. Численні залози слизової оболонки шлунка виділяють у його порожнину шлунковий сік. Шлунковий сік — безбарвна рідина, у якій містяться ферменти, слиз і невелика кількість соляної кислоти. Слиз уберігає стінки шлунка від механічних ушкоджень. Соляна кислота вбиває бактерії, активує ферменти та здійснює денатурацію і набухання білків, а їх розщеплення відбувається під дією ферментів. Із шлунка їжа потрапляє у кишечник.

 

 
© www.SchoolLib.com.ua