Головна

Шкільна бібліотека

Перелік предметів

Англійська мова
Біологія
Географія
Економіка
Інформатика
Історія
Математика
Німецька мова
ОБЖ
Політологія
Право
Природознавство
Психологія і педагогіка
Російська мова
Соціологія
Фізика
Філософія
Французька мова
Українська мова
Хімія

Підручники в PDF


 

ГЕОГРАФІЯ
Навчальний посібник для старшокласників та абітурієнтів

ГЕОГРАФІЧНИЙ ОГЛЯД ЗЕМНОЇ КУЛІ

6. ГІДРОСФЕРА

6.5. Температура і солоність води

  Температура вод Світового океану неоднакова в різних місцях. Найбільше нагріваються океани в смугах приблизно на 20° пн. ш. і 20° пд. ш., які збігаються з областями високого тиску. Це пояснюється малою хмарністю в субтропічних, тропічних і субекваторіальних широтах. Океани поглинають тепло головним чином у поясі 30°пн. ш.— 20° пд. ш., а віддають його атмосфері у вищих широтах. Це — важливий фактор пом'якшення клімату в помірних і полярних широтах холодної пори року.

  Лише верхній шар води товщиною 1 см. збирає сонячне тепло. Він поглинає 94% сонячної енергії, що потрапляє на поверхню океану. Від поверхні сонячна енергія передається вглиб. Основну роль при цьому відіграють динамічні процеси, зумовлені різними причинами. Всі разом динамічні процеси (вертикальні й горизонтальні рухи води) зумовлюють добре переміщення тепла від поверхні на різні глибини. Завдяки цьому води океанів прогріті в усій своїй товщі і зосереджують у собі величезну кількість тепла.

  Середня температура води на поверхні Світового океану становить + 17,54 °С (температура повітря над океаном +14,4 °С). Середня температура води на поверхні в північній і південній полярній областях становить відповідно -0,75 і -0,79 °С, в екваторіальній, смузі +26,7 °С і +27,3 °С. У північній півкулі температура води вища, ніж у південній, що пояснюється впливом материків.

  На великих глибинах розподіл температур визначається глибинною циркуляцією. Води, що занурились у високих широтах, мають нижчу температуру, ніж ті, що занурились у низьких широтах. У придонному шарі температура змінюється від 1,4—1,8 °С у низьких широтах до 0 °С і нижче у високих.

  Солоність води океанів є однією з найважливіших її особливостей.

  Вода — найкращий розчинник. Вона хоч і слабкий (утримує близько 4% за вагою розчиненої твердої речовини), але дуже багатий за якісним складом розчин. У воді розчинені всі відомі елементи, правда, здебільшого — у мізерній кількості, але в сумі вони дають значні величини. Досить сказати, що, крім величезної кількості основних солей — NaCl, MgS04, MgCl2, у морській воді розчинено золота приблизно 8 млн. т., нікелю 80 млн. т., срібла 164 млн. т., 800 млн. т. молібдену, йоду 80 млрд. т. тощо.

  Крім твердої речовини, у воді розчинені й гази (кисень, азот,  вуглекислота, а в застійних водах — сірководень) та органічна речовина.

  Від солоності морської води залежать температури її замерзання і найбільшої густини, а від них — тривалість процесів перемішування води в океанах. Отже, вона впливає на температуру повітря і клімат Землі.

  Солоність у Світовому океані розподіляється нерівномірно і залежить в основному від співвідношення випаровування та опадів. У полярних і субполярних областях, де вода опріснюється таненням льоду, солоність менша: в Арктиці вона дорівнює в середньому 31,4%, в Антарктиці — 33,93%.

  У помірних широтах солоність близька до нормальної (середньої) і дорівнює приблизно 35%о. Це пояснюється інтенсивним перемішуванням води в цих широтах. Найвища солоність у відкритому океані -— в субтропічних широтах обох півкуль (там випаровування переважає над опадами) — понад 37,25%о. В екваторіальній смузі через опріснювання опадами вона дещо нижча від середньої. Найбільша солоність Світового океану в закритих морях тропічної зони — понад 42%о (Червоне море). З глибиною солоність змінюється дуже мало.


НазадЗмістВперед

 

 
© www.SchoolLib.com.ua