Головна

Шкільна бібліотека

Перелік предметів

Англійська мова
Біологія
Географія
Економіка
Інформатика
Історія
Математика
Німецька мова
ОБЖ
Політологія
Право
Природознавство
Психологія і педагогіка
Російська мова
Соціологія
Фізика
Філософія
Французька мова
Українська мова
Хімія

Підручники в PDF


 

ГЕОГРАФІЯ
Навчальний посібник для старшокласників та абітурієнтів

ГЕОГРАФІЯ МІЖГАЛУЗЕВИХ КОМПЛЕКСІВ

56. АГРОПРОМИСЛОВИЙ КОМПЛЕКС

56.7. Принципи розміщення та географія основних галузей тваринництва

Основними галузями тваринництва є: скотарство, свинарство, вівчарство, козівництво, конярство, верблюдівництво, птахівництво, рибництво, бджолярство, кролівництво, звірівництво, оленярство, шовківництво.

  Скотарство — найважливіша галузь продуктивного  тваринництва, що являє собою розведення великої рогатої худоби для одержання м'яса, молока, шкур і т. д., а також використання її як робочої худоби. Із коров'ячого молока виробляють близько 90% усіх молочних продуктів, що споживаються населенням земної кулі. Основні напрями скотарства: молочне, молочно-м'ясне, м'ясо — молочне і м'ясне. Молочне скотарство переважає в приміських зонах і високоспеціалізованих молочних поясах. М'ясне скотарство розвинене в сухих і теплих районах, де розміщені природні вгіддя.

  Свинарство — галузь із розведення свиней для одержання м'яса, сала, а також сировини для промисловості (шкури, щетина і т. ін.),. Має важливе господарське значення (дає понад третину світової продукції м'яса) завдяки високій забійній масі (до 85% живої), плодючості, скоростиглості свиней, здатності до акліматизації. Сучасні напрями свинарства: м'ясне, беконне, м'ясо — сальне і сальне.

  Воно поширене в районах фуражного й зернового господарства, картоплярства і промислової переробки сільськогосподарської сировини з великою кількістю відходів.

  Птахівництво — розведення сільськогосподарських птахів, головно курей, меншою мірою — гусей, качок, індиків та ін. Основні напрямки — яєчний та м'ясний, побічна продукція — пух, пір'я. Розвивається повсюдно, особливо інтенсивно поблизу міст і промислових центрів. Інтенсивне птахівництво забезпечує ритмічне виробництво яєць і м'яса на промисловій основі: штучне виведення молодняка з яєць в інкубаторах, вирощування м'ясного молодняка, забій та обробка тушок на бройлерних фабриках, переробка й реалізація продукції тощо.

  Переважає в районах споживання продукції, зокрема навколо великих міст.

  Вівчарство — розведення овець із метою одержання продуктів харчування й сировини для легкої та харчової промисловості (м'ясо, молоко, жир, вовна, овчина, смушки, шкури та ін.). Напрямки: тонкорунне (у країнах із посушливим кліматом і багатими пасовищами); напівтонкорунне, напівгрубововняне; грубововняне, а також м'ясо-вовняне (в районах із м'якшим кліматом), м'ясо-вовняно-молочне, шубне, смушкове (каракуль) та ін.

  Рибництво — галузь із розведення риби, збільшення й поліпшення якості рибних запасів у природних водоймах (здебільшого лосось, сиг, сьомга, осетрові, сазан, щука, судак) або в спеціальних штучних ставках (ставкове рибництво — короп, товстолобик, амур, карась, лин, щука, сом, вугор).

  Верблюдівництво — галузь із розведення та використання верблюдів. Розвинена в зоні пустель, напівпустель і сухих степів.

  Шовківництво продукує шовкові кокони, що використовуються для виробництва натурального шовку. Розвинене в районах вирощування бавовнику, плодівництва, виноградарства.

Кролівництво постачає шкурки (хутро), м'ясо й цінний пух; найбільше розвивається в підсобному особистому господарстві населення.

  Бджільництво виробляє мед, бджолиний віск, бджолину отруту, маточне молоко і прополіс. Розміщується в районах поширення дикорослих культурних (із нектаром) і комахозапилювальних рослин.


НазадЗмістВперед

 

 
© www.SchoolLib.com.ua