Головна

Шкільна бібліотека

Перелік предметів

Англійська мова
Біологія
Географія
Економіка
Інформатика
Історія
Математика
Німецька мова
ОБЖ
Політологія
Право
Природознавство
Психологія і педагогіка
Російська мова
Соціологія
Фізика
Філософія
Французька мова
Українська мова
Хімія

Підручники в PDF


 

Економічний словник-довідник

Ціни закупівельні — ціни, за якими сільськогосподарські виробники (кооперативні, колективні, державні, фермерські, особисті підсобні господарства) продають свою продукцію державним, кооперативним та приватним, заготівельним, переробним та торговельним фірмам. Ц. з. застосовуються також при заготівлі продукції хутрового звірівництва, рибництва, закупках вторсировини. Застосування Ц. з. звільняє господарства від витрат, пов'язаних із транспортуванням, зберіганням та реалізацією продукції. В сільському господарстві колишнього СРСР застосовувались диференційовані за зонами закупівельні ціни та система надбавок (знижок) до них. Такі Ц. з. та система надбавок (знижок) встановлювались централізовано і періодично переглядалися. Проте основна частина господарств була хронічно малорентабельною або й збитковою, а необхідний паритет в обміні між промисловістю та сільським господарством був відсутній. Вході сучасної аграрної та загальної реформ в Україні сфера застосування Ц. з. звужується, а договірних — розширюється. Зберігається і державне регулювання Ц. з. на продукти, що реалізуються за держзамовленням. Але поки що не досягнуто паритету цін на промислову продукцію для сільського господарства та продовольства. Із Ц. з. мають справу підприємства-виробники, а також заготівельні, переробні і збутові.


НазадЗмістВперед

 

 
© www.SchoolLib.com.ua