Головна

Шкільна бібліотека

Перелік предметів

Англійська мова
Біологія
Географія
Економіка
Інформатика
Історія
Математика
Німецька мова
ОБЖ
Політологія
Право
Природознавство
Психологія і педагогіка
Російська мова
Соціологія
Фізика
Філософія
Французька мова
Українська мова
Хімія

Підручники в PDF


 

Економічний словник-довідник

Фермер — підприємець у сільському господарстві, власник сільськогосподарського підприємства. Найпоширенішим видом сільськогосподарських підприємств у розвинутих країнах Заходу є сімейна ферма, де виробництво ведеться на власній землі силами членів сім'ї, а під час сезонних робіт використовують і найманих працівників. Виготовлений продукт також належать Ф. На одну ферму на початку 90-х років у США припадало в середньому 180 га. землі, обсяг реалізованої продукції становив 66 тис. дол. Водночас із загальної кількості фермерських господарств (майже 2 млн.) 300 тис. найкрупніших виробляло понад 70% сільськогосподарської продукції, там було зайнято 80% усієї найманої робочої сили. На 1,3 млн. дрібних фермерських господарств доводилось всього 9% сільгосппродукції, а річний обсяг реалізованої продукції становить менше 20 тис. дол. Дрібні Ф. нерідко об'єднуються в кооперативи, які постачають матеріально-технічні ресурси, займаються переробкою, реалізацією продукції тощо. Так, у США близько 5 тис. кооперативів переробляють і реалізують майже 30% фермерської продукції. У Швеції майже всі фермерські господарства (понад 100 тис.) є членами сільгоспкооперативів, які займаються постачанням матеріально-технічних ресурсів, збиранням, переробкою та збутом продукції, кредитуванням тощо, В Україні на початку 1994 року нараховувалось близько 30 тис фермерських господарств. Розмір земельних ділянок у Ф. не повинен перевищувати 50 га. ріллі і 100 га. сільськогосподарських угідь. Крім того, Ф. може додатково орендувати землю. У власності селян може бути земля, робоча худоба, транспортні засоби, цінні папери, житлові будинки тощо Ф. мають право об'єднуватись у кооперативи. Найскладнішими проблемами на шляху розвитку життєздатних фермерських господарств є відсутність масового виробництва малогабаритної сільськогосподарської техніки та високі ціни на неї, як і на паливно-мастильні матеріали, добрива, насіння, будівельні матеріали, високі проценти за кредит тощо. Створенню фермерських господарств в Україні перешкоджають також труднощі в отриманні землі в окремих регіонах країни, позиція керівників радгоспів і колгоспів тощо, недоліки при паюванні землі й майна і т.д. Водночас у західних областях України відбулася поспішна фермеризація, внаслідок чого в 1992—1994 pp. залишились необробленими десятки тисяч га. землі


НазадЗмістВперед

 

 
© www.SchoolLib.com.ua