Головна

Шкільна бібліотека

Перелік предметів

Англійська мова
Біологія
Географія
Економіка
Інформатика
Історія
Математика
Німецька мова
ОБЖ
Політологія
Право
Природознавство
Психологія і педагогіка
Російська мова
Соціологія
Фізика
Філософія
Французька мова
Українська мова
Хімія

Підручники в PDF


 

Географія
Фізична географія України

Природні комплекси і фізико-географічне районування

Природні комплекси морів, що омивають Україну

Природні умови й природні ресурси Азовського моря
Азовське море — внутрішнє море басейну Атлантичного океану в межах України і Росії. Площа — 39 000 км2. Середня глибина 4—7 м, максимальна — 15 м. Керченською протокою Азовське море з’єднане з Чорним морем. У море впадає Дон, а також невеликі річки. Є грязьові вулкани, поклади нафти і газу, залізних руд. Із ропи Сиваша природним шляхом (випарювання у садках) одержують кухонну сіль.
Азовське море розташоване в помірному поясі, його клімату властиві континентальні риси. Середня температура повітря у прибережній смузі взимку коливається від –1 до –6 °С, улітку — від +22 до +24 °С. Температура поверхневого шару води влітку +25...+30 °С і вище, узимку — 0...–3 °С. Середня річна кількість опадів зменшується із заходу на схід від 500 до 340 мм, солоність води становить 13,8 ‰, зменшуючись у напрямку гирла Дону до 8 ‰ і менше. Повністю море замерзає лише в суворі зими.
Солоність води в морі за останні десятиліття збільшилася, тому що скоротився річковий стік головних річок (унаслідок їхнього зарегулювання водоймищами, забору води на зрошення полів тощо). Рівень води в Азовському морі підтримується за рахунок надходження більш солоних вод із Чорного моря. Солоність води в Азовському морі зростає, що згубно відбивається на прісноводних видах рослин і тварин. У Сиваші солоність води сягає 250 ‰.
Рослинний і тваринний світ Азовського моря характеризується високою продуктивністю. У минулому море було найпродуктивнішим у світі. Тепер налічується лише 79 видів риб, з яких промислове значення мають тюлька, хамса, бички, оселедець. Цінні риби — осетрові, кефаль, камбала — втрачають промислове значення.
Природні умови й природні ресурси Чорного моря
Чорне море — внутрішнє море Атлантичного океану, омиває береги України, Росії, Грузії, Румунії, Болгарії, Туреччини. Площа — 422 000 км2, відсоток між західною і східною точками — близько 1167 км, між північною і південною — 624 км. Найбільший півострів — Кримський, найбільші затоки — Каркінітська, Каламітська, Феодосійська, Джарилгачська. Середня глибина — 1271 м, максимальна — 2245 м. Береги Чорного моря слабко розчленовані, найчастіше гористі, стрімчасті, але в межах континентальної частини України вони пологі.
У межах України в Чорне море впадають Дунай, Дністер, Південний Буг, Дніпро.
Більша частина моря розташована в субтропічному поясі. Зима тепла й волога. Температура повітря в січні над акваторією моря від –1 до +8 °С, температура поверхневих вод +8...+9 °С, крім північно-західних і північно-східних частин, де в суворі зими море замерзає. Літо спекотне й сухе. Температура повітря +22...+25 °С, поверхневих вод +24...+26 °С. Середня кількість опадів зростає із заходу на схід від 200—600 до 2000 мм і більше. Середня солоність — 21,8 ‰.
Води Чорного моря на глибинах понад 100—200 м насичені сірководнем, що негативно впливає на органічний світ.
У Чорному морі нараховують понад 660 видів рослин і 2000 видів тварин, які живуть переважно у верхньому шарі морської води (над сірководневою зоною). Промислове значення серед риб мають хамса, ставрида, кефаль, камбала, а також водорості й безхребетні (мідії, креветки, устриці). Щорічно море дає до 300 000 т біологічних ресурсів. Розвідано промислові запаси природного газу та нафти. Лікувальне значення мають грязі чорноморських лиманів. На узбережжі Чорного моря є багато бухт, зручних для стоянки кораблів. 
НазадЗмістВперед

 

 
© www.SchoolLib.com.ua