Головна

Шкільна бібліотека

Перелік предметів

Англійська мова
Біологія
Географія
Економіка
Інформатика
Історія
Математика
Німецька мова
ОБЖ
Політологія
Право
Природознавство
Психологія і педагогіка
Російська мова
Соціологія
Фізика
Філософія
Французька мова
Українська мова
Хімія

Підручники в PDF


 

Довідник з біології

ЛЮДИНА ТА ЇЇ ЗДОРОВ'Я

АНАЛІЗАТОРИ. ОРГАНИ ЧУТТЯ

СМАК

  Смак — це сприйняття смакових властивостей речовин, що поступають в ротову порожнину. Рецептори смаку розташовані в сосочках слизової язика, у ротовій порожнині, на піднебінні, у глотці. Збудження від рецепторів передається по волокнах язич­ного нерва в довгастий мозок, варолієв міст, до зорових горбочків і потім в скроневу частину кори, де формується сприйняття у ви­гляді різних смакових відчуттів. Основні смакові відчуття — кис­ле, солоне, солодке, гірке — визначаються як конфігурацією мо­лекул речовин, що адсорбуються на специфічних рецепторах ор­ганів смаку, так і діяльністю смакової системи. Усі складні сма­кові відчуття утворюються комбінацією основних.


НазадЗмістВперед

 

 
© www.SchoolLib.com.ua