Головна

Шкільна бібліотека

Перелік предметів

Англійська мова
Біологія
Географія
Економіка
Інформатика
Історія
Математика
Німецька мова
ОБЖ
Політологія
Право
Природознавство
Психологія і педагогіка
Російська мова
Соціологія
Фізика
Філософія
Французька мова
Українська мова
Хімія

Підручники в PDF


 

Довідник з біології

ЛЮДИНА ТА ЇЇ ЗДОРОВ'Я

АНАЛІЗАТОРИ. ОРГАНИ ЧУТТЯ

  Аналізатори — системи чутливих нервових утворень, які сприймають і аналізують різні зовнішні і внутрішні подразники. Аналізатори забезпечують реакції пристосування організму до змін в зовнішньому і внутрішньому середовищі. Термін введений у фізіологію І. П. Павловим (1909). В сучасній фізіології замість нього частіше вживають поняття сенсорні системи. Кожний аналізатор складається з трьох частин: 1) периферичної, яка сприймає енергію зовнішнього подразнення і переробляє її в  нервовий імпульс; 2) провідного шляху, по якому нервовий імпульс слідує до нервового центру; 3) коркового кінця аналізатора, роз­ташованого у відповідних ділянках кори великого мозку, де від­бувається вищий аналіз.

  Відчуття, які спричиняє зовнішнє середовище, сприймаються органами чуття — це комплекс анатомічних структур, які сприй­мають енергію зовнішнього подразнення, перетворюють її на нер­вовий імпульс і передають в певні відділи мозку, у тому числі і в кору великого мозку, де відбувається вищий аналіз. До органів чуття відносяться: органи зору, слуху, відчуття земного тяжіння (гравітації), смаку, нюху, дотику.

  Значення органів чуття полягає в тому, що, сприймаючи змі­ни в навколишньому середовищі, вони дозволяють організму орі­єнтуватися в ньому і адекватно реагувати на ці зміни.

  Органи чуття обумовлюють основні види чутливості: дотик і положення тіла в просторі, нюх, смак, зір, слух.


НазадЗмістВперед

 

 
© www.SchoolLib.com.ua